Vegyes virágméz
Miről és hol gyűjtik:
A méhek az általuk méhlegelőként használt kb 5km sugarú területen minden olyan virágos növényről gyűjtenek, mely nektárt ad, és a méh szájszerve alkalmas a nektárhoz való hozzáféréshez a virágban. A korai füzektől, a gyümölcsfák és bokrok pl köszméte, málna, szeder virágairól, esetleg korán/későn virágzó repcéről, akácról,napraforgóról, facéliáról vagy nyárutón virító aranyvesszőről is gyűjthetnek nektárt a vegyes virágmézhez. Gesztenye, bükköny, hárs vagy a mézharmat is keveredhet a vegyes mézben.
Mikor:
Kora tavasztól, augusztus végéig, néha még szeptemberben is hordanak. A tavaszi és őszi időszakban gyakoribb, hogy csak virágport találnak, de még ilyenkor is előfordul nektár.
Méz megjelenése:
Világos sárgától, sötét barnás sárgáig bármilyen lehet, az elérhető virágos növényektől függ az íze, színe és aromája is.
Méz összetétele:
Változatos szőlő- és gyümölcs cukor arány. Ásványi anyag tartalom is teljesen összetett: vas, mangán, kálium, kálcium stb változó mennyiségben.
Méz tulajdonságai:
Amikor a méhek sokvirágú réteken gyűjtenek különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más. Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat és ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.
A Kárpát-medencében cca. 700 növényfajról gyűjtenek méheink. Egyes méhészetek egy évben 40-50 különböző növény termékeivel találkoznak. A vegyes virágmézek ennek megfelelően illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak mint a monomézek.
Mivel a mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik.
A vegyes virágméz színe halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, mely függ a benne levő mézek összetételétől. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra.
Méz felhasználása:
Azoknak ajánlom,
- akik mindennapos fogyasztásra használják.
- akik a legolcsóbban beszerezhető mézet keresik.
- akiknek elképzelhetetlen nélküle a karácsony és a tél.
- akik változatos módon használnák mondjuk teába, kávéba süteményekbe, főzött ételekbe, sültekre, kalácsra, kiflire, kenyérre, müzlire vagy turmixba, esetleg friss salátára……..