Akácméz

Akácméz

Miről gyűjtik:

A fehér akác (Robinia pseudoacacia L.) eredetileg nem őshonos erdőalkotó fafaj Magyarországon, Amerikából telepítették hazánkba elsősorban az alföldi futóhomok megkötésére. Ma már erdeink kb. 20%-a akác. Európa akácerdeinek kb. 60 %-a Magyarországon található, emiatt nevezhető az akácméz Hungaricumnak.

Az akácfa 20-30 méter magasra növő, fehér fürtös virágzatú növény.

Semmilyen mesterséges kezelést nem igényel, nincs növényvédelem!


Hol gyűjtik:

Nyugat-Magyarországi régió Bakonyalja kistérség akácos területei szolgálnak méhlegelő gyanánt.


Mikor gyűjtik:

Akác virágzása az időjárás függvényében május első heteire tehető.

A növény kb. 10 napig virágzik, de a méztermés jelentős része a „dandár” idején, néhány nap alatt kerül a kaptárakba. Ezen okok miatt és mivel Magyarországon a virágzási idők területi eltérései lehetőséget adnak, két eltérő virágzási idejű akácterületről lehetséges mézet pergetni.

Pollen tartalom:

Az akác virág sok nektárt és kevés pollent termel, ezért a virágporra érzékenyek próbára tehetik.


Méz megjelenése:

Világos színű, a sárgás áttetszőtől a zöldessárga enyhén opálosig, hosszú ideig folyékony állapotát megőrző, kellemes, enyhe ízű, akácvirág illatú méz.


Méz összetétele
:

Akácmézre jellemző hogy a glukóz (szőlőcukor) mennyisége a fruktózhoz (gyümölcscukor) képest jelentősen alacsonyabb, emiatt a tiszta akácméz szinte sosem kristályosodik ki (a világon 3 mézfajta őrzi meg folyékonyságát hosszú ideig). Egyebek mellett jellemző az akácméz értékességére, hogy a mézben előforduló 11 cukorféle közül 10-et tartalmaz.

Méz felhasználása:

A legismertebb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott méz. Népszerűségét a folyékonyságának és semleges enyhe zamatának köszönheti.

Fogyasztását azoknak ajánlom

  • akik megszokták, hogy ha méz, akkor akác.
  • akik nem szeretik a kristályos mézet.
  • akik természetes édesítőként kevésbé aromás mézet használnának italokba és süteményekbe.
  • akik törődnek egészségükkel, mert az akácméz segíthet
  • a máj regenerálásában magas gyümölcscukor tartalma miatt.
  • felső légúti megbetegedések esetén.
  • a csontok és az immunrendszer erősítésében.
  • vérszegénység leküzdésében.

Kapcsolat

Telefonszám: +36 30 / 529 - 3532
Cím: 8500 Pápa, Bocsor István u. 11/c.
Email: zabita [kukac] mezter.hu