Méhészetünk szerepel az OMME termelői jegyzékében, az értékesítésre kerülő mézet OMME zárszalaggal látjuk el. Tagi azonosító: 190949.

Méz mintavételi labor eredmények:

2017. május/június fordulóján méhészetemben termelt repcemézből vett 000209263 számú 0,5 kg-os mintán az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) által elvégeztetett laborvizsgálatok eredménye a következő:

Vizsgált tényezők/azonosítók Eredmények/adatok Határértékek
OMME sorszám 118/79
Gyártó/Termelő Nyekita Katalin e.v.
Mintavétel helye Pápa
Üzletlánc Kistermelői zárszalagos méz
Mézfajta repceméz
HMF 0,6 mg/kg Max 40 mg/kg
Diasztáz 29,8 egység Min 8 egység
F/G arány 1,01 <1,45 repce esetén
F+G tartalom 73,9g/100g Min 60g/100g
Szacharóz tartalom <0,2g/100g Max 5g/100g
Hamisítás vizsgálat Negatív (azaz eredeti magyar repceméz)

Az adatok a Méhész újság 2017. szeptemberi számában jelentek meg. (6. oldal)

Magyarázatok:

HMF: a méz feldolgozás és tárolás során keletkező bomlás termék.

Diasztáz: méhek garatmirigyében termelt enzim, a mézbe jutva egy ideig aktív.

F/G: Fruktóz és glükóz aránya a kristályozodási hajlamra jellemző érték, fontos fajtaméz paraméter. Pl akácmézek F/G aránya minimum 1,45.

Szacharóz: répacukor tartalom

Kapcsolat

Telefonszám: +36 30 / 529 - 3532
Cím: 8500 Pápa, Bocsor István u. 11/c.
Email: zabita [kukac] mezter.hu