Méhészetünk szerepel az OMME termelői jegyzékében, az értékesítésre kerülő mézet OMME zárszalaggal látjuk el. Tagi azonosító: 190949.
Méz mintavételi labor eredmények:
2017. május/június fordulóján méhészetemben termelt repcemézből vett 000209263 számú 0,5 kg-os mintán az OMME (Országos Magyar Méhészeti Egyesület) által elvégeztetett laborvizsgálatok eredménye a következő:
Vizsgált tényezők/azonosítók | Eredmények/adatok | Határértékek |
OMME sorszám | 118/79 | |
Gyártó/Termelő | Nyekita Katalin e.v. | |
Mintavétel helye | Pápa | |
Üzletlánc | Kistermelői zárszalagos méz | |
Mézfajta | repceméz | |
HMF | 0,6 mg/kg | Max 40 mg/kg |
Diasztáz | 29,8 egység | Min 8 egység |
F/G arány | 1,01 | <1,45 repce esetén |
F+G tartalom | 73,9g/100g | Min 60g/100g |
Szacharóz tartalom | <0,2g/100g | Max 5g/100g |
Hamisítás vizsgálat | Negatív (azaz eredeti magyar repceméz) |
Az adatok a Méhész újság 2017. szeptemberi számában jelentek meg. (6. oldal)
Magyarázatok:
HMF: a méz feldolgozás és tárolás során keletkező bomlás termék.
Diasztáz: méhek garatmirigyében termelt enzim, a mézbe jutva egy ideig aktív.
F/G: Fruktóz és glükóz aránya a kristályozodási hajlamra jellemző érték, fontos fajtaméz paraméter. Pl akácmézek F/G aránya minimum 1,45.
Szacharóz: répacukor tartalom