Egyszerű, természetes, eredeti, termelői méz. Nem több és nem kevesebb.
Virágok nektárjából méhek hozzák létre mézhólyag (van ahol mézgyomorként nevezik) nevű szervükben történő enzimes invertálás során.
Összetétele: 80 % különféle cukrok, 18 % víz, 2% egyéb összetevő, melyek vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak.
Fajtamézeim
A méhek virághűségének köszönhetjük fajta mézeinket. Adott időszakban a legjobban mézelő virágokat járják mindaddig, amíg azok nektárt adnak. Tehát pl. akác virágzás idején, ha nincs a közelben hasonlóan bőségesen mézelő más növényfaj, csak az akácról hordanak a virágzás végéig. A méhész tudásán és figyelmén múlik, hogy ne túl korán és ne túl későn pörgesse ki.
– akácméz: ezt a klasszikusan magyar (Hungarikum), szép világos mézet azoknak ajánlom,
- akik megszokták, hogy ha méz, akkor akác.
- akik nem szeretik a kristályos mézet.
- akik természetes édesítőként kevésbé aromás mézet használnának italokba és süteményekbe.
- akik törődnek egészségükkel, mert az akácméz segíthet
- a máj regenerálásában magas gyümölcscukor tartalma miatt.
- felső légúti megbetegedések esetén.
- a csontok és az immunrendszer erősítésében.
- vérszegénység leküzdésében.
– hársméz: a karakteres, fűszeres ízvilág kedvelői rendelik ezt a fajtát, no meg azok,
- akik nem ijednek meg, ha a tél közepén már megjelennek benne a mézkristályok.
- akik már megismerték, hogy a mi hárslegelőnkön időnként kevés gesztenyét is belegyűjtenek méheink, amitől még fűszeresebb és sötétebb színű.
- akik egészségük érdekében a hársmézhez nyúlnak, ha
- lázas- vagy légúti betegségekből gyógyulnának.
- görcsoldó, vízhajtó hatását tennék próbára.
- alvási nehézségeik vannak és az idegeiket is nyugtatnák.
– mézontófű méz: magas gyümölcscukor tartalma miatt akáchoz hasonló mézfajta. Kellemes selymes íze és enyhe illata nagy hatást gyakorol generációk óta egy közismert mackóra,
- aki a Mici névre hallgat. Azt is elárulom itt, hogy Milne mackója azért nem öregszik, mert kedvenc méze
- bőrápoló hatású, a kozmetika ipar mézes készítményei többnyire ebből a mézből készülnek.
- égési sérülések ápolására és fertőtlenítésre is alkalmas.
- szabályozza a szívműködést.
- karbantartja a koleszterin szintet és az érrendszert.
– repceméz és repce krémméz: a kettő közötti jelentős különbség a repceméz eredeti, alapvető tulajdonságában gyökerezik. Magas a szőlőcukor tartalma, emiatt pörgetés után hamar fehér, kristályos, szilárd állagot nyer. Ebben az állapotban csak krémesítést követően csomagolható. A krémes állagot kitartó keverés során érjük el, kevés akácméz hozzáadásával.
Ezt a fajtát azoknak kínálom,
- akik kedvelik a kristályos mézet
- akik a jó mézbor alapanyagát keresik
- akik szellemi munkát végeznek vagy tanulnak, hiszen a természetes szőlőcukor az agy fő tápanyaga.
- akik gyomorsav túltengés miatt, nem mernek mézet enni. A repceméz alacsony savtartalmú fajta.
- akik vérszegénységgel küzdenek. Igen magas a vastartalma.
Vegyes virágmézeim
Vegyes virágméz akkor készül, mikor épp nincs tömegesen virágzó, erősen mézelő növény. Ilyenkor a méhek gyűjtögetnek, méhcsaládonként eltérhet melyik növényfajra találnak és amíg az nektárt ad, rájárnak. Majd újra keresnek. Tehát van virághűség ilyenkor is, de a méhész vár, nem pörget az általa termeltetni kívánt fajta virágzásáig. Amikor végre pörgetünk, a lépeken esetlegesen elkülönülő fajtamézek a pörgetőben már összekeverednek.
A tavaszi vegyes virágméz tartalmazhatja a korai füzek, a gyümölcsfa virágok, a repce és egyéb mézelő virágok nektárját. Az akác virágzás legelején tisztító pörgetést alkalmazunk, az ebből származó mézek a tavaszi vegyes virágmézek.
Az „őszi” vegyes virágméz az utolsó fajta méz kipörgetése után gyűlik a kaptárakban. Nyár második felében mézelő növényekről pl. aranyvesszőről gyűjtik. Nem mindig pörgetjük ki, alkalmas a méhek betelelésére.
Vegyes virágmézek a családom kedvencei, mert gazdag ízvilágú, a lehető legtermészetesebb összetételű mézféleség. Klasszikusan aranyló színű. A gyümölcs- és szőlőcukor aránya változó benne, kristályosodása ettől függ.
Azoknak adom szívesen
- akik mindennapos fogyasztásra használják.
- akik a legolcsóbban beszerezhető mézet keresik.
- akiknek elképzelhetetlen nélküle a karácsony és a tél.
- akik változatos módon használnák mondjuk teába, kávéba süteményekbe, főzött ételekbe, sültekre, kalácsra, kiflire, kenyérre, müzlire vagy turmixba, esetleg friss salátára……..
A méz, minden egyes évben, a természet és az időjárás letükröződése, lenyomata. A szín és íz szezonról- szezonra változhat, különösen a vegyes virágméz esetén.
Méhcsaládjaim kevéssé zavart, tiszta környezetben, nektárt és virágport is rendkívül gazdagon adó méhlegelőn gyűjtenek, ami egyedi, telt ízt kölcsönöz mézeimnek. Próbálják ki!
Hozzászólás írása