A méz

Egyszerű, természetes, eredeti, termelői méz. Nem több és nem kevesebb.

Virágok nektárjából méhek hozzák létre mézhólyag (van ahol mézgyomorként nevezik) nevű szervükben történő enzimes invertálás során.

Összetétele: 80 % különféle cukrok, 18 % víz, 2% egyéb összetevő, melyek vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak.


Fajtamézeim

A méhek virághűségének köszönhetjük fajta mézeinket. Adott időszakban a legjobban mézelő virágokat járják mindaddig, amíg azok nektárt adnak. Tehát pl. akác virágzás idején, ha nincs a közelben hasonlóan bőségesen mézelő más növényfaj, csak az akácról hordanak a virágzás végéig. A méhész tudásán és figyelmén múlik, hogy ne túl korán és ne túl későn pörgesse ki.

akácméz: ezt a klasszikusan magyar (Hungarikum), szép világos mézet azoknak ajánlom,

  • akik megszokták, hogy ha méz, akkor akác.
  • akik nem szeretik a kristályos mézet.
  • akik természetes édesítőként kevésbé aromás mézet használnának italokba és süteményekbe.
  • akik törődnek egészségükkel, mert az akácméz segíthet
  • a máj regenerálásában magas gyümölcscukor tartalma miatt.
  • felső légúti megbetegedések esetén.
  • a csontok és az immunrendszer erősítésében.
  • vérszegénység leküzdésében.

– hársméz: a karakteres, fűszeres ízvilág kedvelői rendelik ezt a fajtát, no meg azok,

  • akik nem ijednek meg, ha a tél közepén már megjelennek benne a mézkristályok.
  • akik már megismerték, hogy a mi hárslegelőnkön időnként kevés gesztenyét is belegyűjtenek méheink, amitől még fűszeresebb és sötétebb színű.
  • akik egészségük érdekében a hársmézhez nyúlnak, ha
  • lázas- vagy légúti betegségekből gyógyulnának.
  • görcsoldó, vízhajtó hatását tennék próbára.
  • alvási nehézségeik vannak és az idegeiket is nyugtatnák.

– mézontófű méz: magas gyümölcscukor tartalma miatt akáchoz hasonló mézfajta. Kellemes selymes íze és enyhe illata nagy hatást gyakorol generációk óta egy közismert mackóra,

  • aki a Mici névre hallgat. Azt is elárulom itt, hogy Milne mackója azért nem öregszik, mert kedvenc méze
  • bőrápoló hatású, a kozmetika ipar mézes készítményei többnyire ebből a mézből készülnek.
  • égési sérülések ápolására és fertőtlenítésre is alkalmas.
  • szabályozza a szívműködést.
  • karbantartja a koleszterin szintet és az érrendszert.

– repceméz és repce krémméz: a kettő közötti jelentős különbség a repceméz eredeti, alapvető tulajdonságában gyökerezik. Magas a szőlőcukor tartalma, emiatt pörgetés után hamar fehér, kristályos, szilárd állagot nyer. Ebben az állapotban csak krémesítést követően csomagolható. A krémes állagot kitartó keverés során érjük el, kevés akácméz hozzáadásával.

Ezt a fajtát azoknak kínálom,

  • akik kedvelik a kristályos mézet
  • akik a jó mézbor alapanyagát keresik
  • akik szellemi munkát végeznek vagy tanulnak, hiszen a természetes szőlőcukor az agy fő tápanyaga.
  • akik gyomorsav túltengés miatt, nem mernek mézet enni. A repceméz alacsony savtartalmú fajta.
  • akik vérszegénységgel küzdenek. Igen magas a vastartalma.

Vegyes virágmézeim

Vegyes virágméz akkor készül, mikor épp nincs tömegesen virágzó, erősen mézelő növény. Ilyenkor a méhek gyűjtögetnek, méhcsaládonként eltérhet melyik növényfajra találnak és amíg az nektárt ad, rájárnak. Majd újra keresnek. Tehát van virághűség ilyenkor is, de a méhész vár, nem pörget az általa termeltetni kívánt fajta virágzásáig. Amikor végre pörgetünk, a lépeken esetlegesen elkülönülő fajtamézek a pörgetőben már összekeverednek.

A tavaszi vegyes virágméz tartalmazhatja a korai füzek, a gyümölcsfa virágok, a repce és egyéb mézelő virágok nektárját. Az akác virágzás legelején tisztító pörgetést alkalmazunk, az ebből származó mézek a tavaszi vegyes virágmézek.

Az „őszi” vegyes virágméz az utolsó fajta méz kipörgetése után gyűlik a kaptárakban. Nyár második felében mézelő növényekről pl. aranyvesszőről gyűjtik. Nem mindig pörgetjük ki, alkalmas a méhek betelelésére.

Vegyes virágmézek a családom kedvencei, mert gazdag ízvilágú, a lehető legtermészetesebb összetételű mézféleség. Klasszikusan aranyló színű. A gyümölcs- és szőlőcukor aránya változó benne, kristályosodása ettől függ.

Azoknak adom szívesen

  • akik mindennapos fogyasztásra használják.
  • akik a legolcsóbban beszerezhető mézet keresik.
  • akiknek elképzelhetetlen nélküle a karácsony és a tél.
  • akik változatos módon használnák mondjuk teába, kávéba süteményekbe, főzött ételekbe, sültekre, kalácsra, kiflire, kenyérre, müzlire vagy turmixba, esetleg friss salátára……..

A méz, minden egyes évben, a természet és az időjárás letükröződése, lenyomata. A szín és íz szezonról- szezonra változhat, különösen a vegyes virágméz esetén.

Méhcsaládjaim kevéssé zavart, tiszta környezetben, nektárt és virágport is rendkívül gazdagon adó méhlegelőn gyűjtenek, ami egyedi, telt ízt kölcsönöz mézeimnek. Próbálják ki!

Hozzászólás írása

Az email címe nem lesz publikálva. A szükséges mezők megjelölve *-al

Kapcsolat

Telefonszám: +36 30 / 529 - 3532
Cím: 8500 Pápa, Bocsor István u. 11/c.
Email: zabita [kukac] mezter.hu